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The Actuarial Standards Board 
 

The ASPPA College of Pension Actuaries (ACOPA) appreciate this opportunity to comment on 

the Exposure Draft on Assessment and Disclosure of Risk Associated with Pension Obligations, 

Plan Costs, and Plan Contributions. This response to the questions posed in the exposure draft is 

presented by actuaries who work primarily on small to mid-sized pension plans, including plans 

in which a significant portion of the pension obligation is attributable to principal employees.  

 

General Comments 

 

ACOPA appreciates the consideration given by the Actuarial Standards Board (ASB) Pension 

Committee to comments on the 2012 discussion draft, and the significant revisions made in the 

exposure draft.  Although the scope of this draft has been significantly curtailed, ACOPA remains 

concerned that the ASB, through recent revisions to existing standards and this exposure draft, is 

unilaterally expanding the scope of engagements between plan sponsors and actuaries. The 

actuary, in consultation with the principal, should be given broad discretion to ascertain which 

risks are of most importance to the particular assignment, and focus on assessing those risks. As 

discussed below, the actuary should advise the principal of the need for risk assessment, but should 

not be precluded from engaging in a project because the principal does not want to the project to 

include the level of risk assessment that would be required by this proposed standard. 
 

Comments on the ASB Pension Committee’s Questions 
 

Question 1. The discussion draft that preceded this proposed ASOP indicated that a risk 

assessment should be performed for substantially all pension assignments. The exposure draft has 

limited the assessment to funding valuations, as defined in section 2.1. Do you believe this 

limitation is appropriate? Why or why not? If not, what other types of valuations should include 

risk assessments? 

Response.  The more limited scope is a welcome revision, but may be too narrow. Measurement 

of pension obligations performed in conjunction with a major change in plan design should be 

subject to the assessment and disclosure of risk standard, but does not appear to be covered by the 

definition of “Funding Valuation”.  Although this project may be included in “benefit levels 

supported by specified contribution levels”, that is not clear. The definition of a funding valuation 

as a “periodic” measurement indicates this sort of one-time project would not be included in the 

scope.   ACOPA recommends that the definition of “Funding Valuation” in section 2.1 be modified 



by adding the following sentence: “The measurement of pension obligations may be performed in 

conjunction with a non-recurring project, such as the initial design or substantial amendment of a 

plan’s benefit provisions.” 

Question 2. Does the language in the exposure draft provide sufficient guidance to actuaries 

performing risk assessment work? If not, what additional guidance should be provided? 

Response.  The distinction between qualitative and quantitative analysis is ambiguous.  A 

qualitative analysis will often include calculations that will guide the actuary in determining 

whether or not a more detailed quantitative analysis is appropriate.  When do calculations made as 

part of a qualitative analysis make the analysis quantitative, and subject to the disclosure 

requirements?  ACOPA recommends that a statement be added to the first paragraph of section 

3.5 providing that a qualitative analysis may include calculations, and it is left to the actuary’s 

professional judgment to determine if the analysis is qualitative or quantitative. 

Question 3. Is the language in the exposure draft sufficiently flexible to allow for new 

developments in this area of actuarial practice? 

Response. The requirements for quantitative analysis are too prescriptive. The actuary should be 

able to use judgement in determining if a 10 year projection is appropriate, and how frequently 

that projection should be performed. Detailed analysis beyond the scope of the engagement should 

not be mandated. 

Question 4. Do you agree that the guidance in section 3.3 regarding assumptions used for the 

assessment of risk should include moderately adverse but plausible outcomes? If no, what 

guidance would you propose? 

Response. The concept of “moderately adverse but plausible” is reasonable, but may not be 

appropriate for all circumstances.  The actuary should not be precluded from using more aggressive 

but plausible assumptions when the possibility of that outcome would be of particular interest to 

the principal. Also, “favorable” experience, such as unexpectedly high investment returns, may 

have adverse consequences, such as overfunding resulting in a 50% excise tax on plan termination.  

ACOPA recommends that “or favorable” be inserted after “adverse” in section 3.3, and that the 

phrase “and may reflect more aggressive but plausible outcomes if the possibility of that outcome 

is of particular importance to the plan or plan sponsor” be added to the end of the last sentence of 

the first paragraph of that section. 

Question 5.  As discussed in section 3.5, for a funding valuation of a plan, the actuary should 

perform a risk assessment, which may be quantitative, qualitative, or both. Should the guidance 

require the actuary to use professional judgment in choosing which type of assessment 

(quantitative, qualitative, or both) to use? For example, if an actuary believes a quantitative 

assessment should be performed, do you believe providing a qualitative assessment instead of a 

quantitative assessment should be considered appropriate actuarial practice? 

Response.  The actuary should be required to use professional judgement in choosing which type 

of assessment to use. However, if the scope of the project includes only a qualitative analysis, and 

the actuary finds that a quantitative analysis would be advisable, the actuary should not be required 



to perform a quantitative analysis. The actuary should disclose that scope limited the analysis, and 

describe what additional analysis should be done. 

Question 6. Plan maturity measures have been included as a potential disclosure item to assist 

intended users in understanding the risks associated with the plan. Are there additional measures 

that may be disclosed that are significant to understanding the risks of the plan? If yes, what 

measures would you recommend as a disclosure item? 

Response. No additional measures are suggested. These ratios are not relevant for many small 

plans where the nearness of the owner to retirement age is the best measure of a plan’s maturity.  

The current language leaving use of any of these measures to the actuary’s judgement should be 

retained. 

Question 7. Do you agree with the use of a threshold for requiring mandatory quantitative 

assessment that is based on the actuary’s professional judgment? If not, what threshold do you 

believe should be used? 

Response.  A threshold for requiring mandatory quantitative assessment is not appropriate.  A 

quantitative analysis should only be required “based on the actuary’s professional judgement” and 

subject to the scope of the work agreed to with the principal. If the actuary’s professional 

judgement indicates a quantitative analysis should be done, and the scope does not include such 

an analysis, the actuary should disclose that a quantitative analysis is recommended, but was not 

performed due to the scope of the engagement.   

Question 8. Do you believe that the term “large plan” in section 3.7 is sufficiently clear that an 

actuary will be able to apply it in practice? If not, what clarification would you suggest? Are there 

other characteristics that should be specified in determining “large plan”? 

Response.  The term “large plan” is not sufficiently clear. “Large” as used in the proposed standard 

appears to be larger than the 100 or 500 participant definitions used by ERISA and the Internal 

Revenue Code, which govern most plans for which funding valuations are performed. If a “large 

plan” threshold is included in the final standard, it would be helpful to make it clear that “large” 

means 10,000, not 500, for example. Threshold amounts should also be suggested for plan assets 

and the size of a plan’s actuarial accrued liabilities.  Considerations listed in section 3.7 as well as 

whether or not a plan has substantial underfunding, a high (or low) maturity ratio, and whether or 

not the plan sponsor is publicly traded or is a governmental entity should also be considered in 

determining if quantitative measurement is appropriate. 

Question 9. Is every five years an appropriate period for performing a mandatory quantitative 

assessment for a “large plan” in the absence of significant changes, as described in section 3.7? 

Response.  Not in every situation. The need for a quantitative analysis, and the period for 

performing such an analysis, should be based on the actuary’s professional judgement and subject 

to the scope of the work agreed to with the principal.  

****** 

  



In summary, ACOPA asks that the ASOP provide sufficient flexibility for the actuary to judge 

what risks merit assessment, and to work with the principal to define the scope of an engagement.  

We also ask that the unique nature of smaller pension plans be considered when the final standard 

is developed.   

 

This letter was prepared by the ACOPA ASOP Task Force, Richard A. Block, Chair.  The primary 

authors were Richard A. Block, FSPA; Thomas J. Finnegan, MSPA; Michael Bain, MSPA; Kurt 

Piper, FSPA, and Karen Smith, MSPA. 

 

Thank you for your consideration of these comments. 
 

Sincerely,  

  

/s/ 

Lynn Young, MSPA, President 

ASPPA College of Pension Actuaries 

 

/s/ 

Judy A. Miller, MSPA, Executive Director 

ASPPA College of Pension Actuaries 

 

/s/ 

Karen Smith, MSPA, President-Elect 

ASPPA College of Pension Actuaries  

/s/ 

Richard A. Block, FSPA, Chair 

ASOP Task Force 

 

 

 

 
 

 


