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August 6, 2020 

 

 

Employee Benefits Security Administration 

U.S. Department of Labor 

200 Constitution Ave, NW, Ste. 400 

Washington DC 20210 

via Federal eRulemaking Portal at www.regulations.gov 

 

 Re:  Improving Investment Advice for Workers & Retirees – Proposed Class Exemption 

         Application No. D-12011 – Docket ID number: EBSA–2020–0003 

Dear Department of Labor: 

The American Retirement Association (ARA) appreciates the opportunity to submit our comments 

on the proposed class exemption entitled “Improving Investment Advice for Workers & Retirees” 

(Proposal). 1 As explained in further detail below: 

• The ARA supports the application of an ERISA fiduciary standard to rollover 

advice provided to plan participants;  

• The ARA requests clarification that in the context of Pooled Employer Plans 

(PEPs), Pooled Plan Providers (PPPs): (1) are not excluded from exemptive relief 

under the Proposal even though PPPs are named fiduciaries as required by 

statute; and (2) are not ERISA fiduciaries solely by reason of marketing the PEP 

and its investment platform to employers who are independent of the PPP; and 

• The ARA believes that the Department should consider, in a separate proceeding, 

revisiting elements of the “five-part test” for fiduciary investment advice; in 

particular, we believe that the “regular basis” prong of the test should be 

reconsidered. 

The ARA is the coordinating entity for its five underlying affiliate organizations representing the 

full spectrum of America’s private retirement system –the American Society of Pension 

Professionals and Actuaries (ASPPA), the National Association of Plan Advisors (NAPA), the 

National Tax-Deferred Savings Association (NTSA), the American Society of Enrolled Actuaries 

(ASEA), and the Plan Sponsor Council of America (PSCA). The ARA’s members include 

organizations of all sizes and industries across the nation who sponsor and/or support retirement 

saving plans and are dedicated to expanding on the success of employer-sponsored plans. In 

addition, the ARA has nearly 30,000 individual members who provide consulting and 

administrative services to the sponsors of retirement plans. The ARA and its underlying affiliate 

 

1 85 Fed. Reg. 40,834 (July 7, 2020). 
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organizations are diverse but united in their common dedication to the success of America’s 

private retirement system.  

Our comments are divided into three categories. First, we comment on the position described in the 

preamble to the Proposal on the treatment of advice on rollovers as fiduciary investment advice. 

Second, we request clarification of how specific provisions of the proposed exemption would 

apply to Pooled Employer Plans (PEPs), a form of multiple employer plan established by last 

year’s SECURE Act2 which will be effective on January 1, 2021. Last, we comment on the current 

status of the so-called “five-part test” for fiduciary investment advice that was formally reinstated 

by a notice published on the same day as the proposed class exemption.3 

1. Plan Participant Rollovers 

 

• The ARA supports the application of an ERISA fiduciary standard to rollover 

advice provided to plan participants. 

As an association representing ERISA plan fiduciaries, the ARA supports the application of an 

ERISA fiduciary standard to advice provided to plan participants regarding rollovers, as described 

in the preamble to the Proposal, replacing the Department’s previous position on rollover advice as 

described in the Deseret advisory opinion (Advisory Opinion 2005-23A)4. We thank the 

Department for providing clarity on the ability of a 401(k) plan advisor to work with plan 

participants on rollover transactions under a fiduciary standard. This is particularly germane for 

plan sponsors as they encounter participants’ needs for sources of reliable information when 

considering rollovers. As an added benefit, by emphasizing the importance of an advisor on 

rollovers who make diligent and prudent efforts to obtain information about the existing plan and 

the participant’s interests in the plan, the exemption may serve to point participants to the current 

plan advisor when seeking advice on rollovers. The current plan advisor would be familiar with the 

terms and features of the plan and generally would be better positioned to advise on the benefits of 

keeping retirement account balances in the plan. 

The Proposal describes a number of expected practices with regard to rollover transaction advice, 

including the information to be provided to the plan participant and the factors that the advisor 

should consider in making a rollover recommendation. As our members work through these 

matters, we may follow up with the Department regarding the possibility of additional clarifying 

guidance. 

 

2 The Setting Every Community Up for Retirement Enhancement Act, enacted as part of the Further Consolidated 

Appropriations Act, 2020, Pub. L. 116-94, 133 Stat. 2534 (2019). 
3 Conflict of Interest Rule – Retirement Investment Advice: Notice of Court Vacatur, 85 Fed. Reg. 40,589 (2020). 
4 December 7, 2005. 
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2. Application of the Conditions of the Proposed Class Exemption to PEPs and Pooled Plan 

Providers (PPPs) 

 

• The ARA requests clarification that in the context of Pooled Employer Plans 

(PEPs), Pooled Plan Providers (PPPs): (1) are not excluded from exemptive 

relief under the Proposal even though PPPs are named fiduciaries as required 

by statute; and (2) are not ERISA fiduciaries solely by reason of marketing the 

PEP and its investment platform to employers who are independent of the PPP. 

As described in the ARA’s comment letter on the Department’s Request for Information 

Regarding Prohibited Transactions Involving Pooled Employer Plans Under the SECURE Act and 

Other Multiple Employer Plans, the ARA is interested in working with the Department to make 

PEPs a viable and meaningful retirement savings vehicle. 

Given the ARA’s view that PEPs will be an important means for expanding the availability of 

retirement savings programs to U.S. employees, we want to make sure that the conditions for 

providing fiduciary investment advice described in the proposed exemption notice will not 

adversely impact the growing interest of our members in sponsoring and supporting these types of 

plans. Our specific concerns are as follows: 

• Named Fiduciary/Plan Administrator Exclusion: The proposed exemption excludes (in Section 

I(c)(1)) coverage of any Investment Professional, Financial Institution, or affiliate that is “a named 

fiduciary or plan administrator with respect to the Plan that was selected to provide advice to the 

Plan by a fiduciary who is not independent of the Financial Institution, Investment Professional, 

and their affiliates.” 

The PPP that establishes the PEP is required by statute (Section 3(42)(B)(i) of ERISA, as amended 

by the SECURE Act) to be both a named fiduciary and the plan administrator of the PEP, and to 

set up the plan with itself in these roles under the terms of the plan document. The PPP and its 

affiliates may further be designated under the plan document and related agreements to provide 

various services to the plan and plan participants, possibly including investment advice. This raises 

the question of whether a PPP and its Investment Professionals will be subject to this exclusion 

and thereby precluded from providing advice for additional compensation, including rollover 

advice, to the employers/plan sponsors or plan participants under the terms of the exemption. 

In point of fact, the participating employers, as the “plan sponsors” and as fiduciaries with respect 

to the portion of the PEP attributable to their respective employees (see Sections 3(43)(D) 

(“Treatment of Employers as Plan Sponsors”) and 3(43)(B)(iii) (fiduciary role)), would select the 

PPP as named fiduciary and plan administrator of, and (as applicable) advice provider to, their 

respective portions of the plan. So while the ARA believes that, assuming the participating 

employers are independent of the PPP, the selection by those employers of the PPP to provide 
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investment advice to the plan and its participants should be sufficient to avoid this exclusion, how 

this fits into the exemption language may be unclear due to the PEP statutory requirements. 

This issue could be addressed by clarifying in this condition of the exemption that, in the PEP 

context, the PPP (or an affiliate of the PPP) is considered to have been selected to provide advice 

by an independent fiduciary if the advice services are covered by the terms of the PPP’s (or 

affiliate’s) agreement with the participating employers, and can thereby avoid being excluded from 

relief under the exemption. 

• Investment Menu Offering: In a PEP, the PPP would generally have a role in the selection of 

the menu of investment options to make available to the plan participants, which would be 

approved by the participating employers as a function of their selection of the particular PEP. As 

such, the investment menu would, in the first instance, more appropriately be treated as a product 

feature than investment advice. 

 

While the 2016 final regulation on fiduciary investment advice included a specific carve-out for 

the marketing or making available of a platform of investment options (29 C.F.R. section 2510.3-

21(b)(2)(i)), there is no such guidance under the reinstated five-part test. We believe it would be 

appropriate for the Department to clarify how the concept of fiduciary investment advice applies in 

this context, taking into account that the participating employers are to be treated under the statute 

as having a fiduciary role for certain purposes. The objective of the clarification would be to make 

clear that the PPP would not be considered to be providing fiduciary investment advice under the 

five-part test solely by reason of marketing the PEP and its associated investment platform to 

employers who are independent of the PPP. 

 

We acknowledge that the PPP could still be a fiduciary with respect to monitoring and eliminating/ 

replacing investment options on the menu on an ongoing basis, depending on whether the structure 

of the PEP has the PPP performing these functions in a fiduciary capacity. 

3.   Reconsideration of “Regular Basis” Element of Five-Part Test 

• The ARA believes that the Department should consider, in a separate proceeding, 

revisiting elements of the “five-part test” for fiduciary investment advice; in 

particular, we believe that the “regular basis” prong of the test should be 

reconsidered. 

While the Department has, in accordance with Chamber of Commerce of the United States v. U.S. 

Department of Labor, 885 F.3d 360 (5th Cir. 2018), reinstated the five-part test for fiduciary 

investment advice, we believe that the Department should consider, in a separate proceeding, 

revisiting elements of the test going forward. In particular, the ARA’s long-standing position has 

been that the “regular basis” element of the test, requiring that advice be part of an ongoing 
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relationship, is too narrow, for the reasons described in the Department’s 2016 notice adopting the 

final regulation. That is, we share the concern that the regular basis element fails to draw 

appropriate distinctions between the sorts of advice relationships that should be treated as fiduciary 

in nature and those that should not. After all, advice provided on a one-time basis may be in 

connection with a significant investment transaction for a plan or may be specialized advice for a 

single, unusual and complex transaction. Plan officials without specialized expertise in financial 

matters sufficient to evaluate the transaction on their own may rely on the advisor’s expertise in 

entering into that transaction, making the protections provided by ERISA’s fiduciary duties all the 

more important. Nevertheless, the advisor may not be treated as an ERISA fiduciary because the 

advice was not part of a “regular basis” relationship. As the Department stated in its 2016 notice, 

there is no statutory basis for the “regular basis” requirement and its effect can be to undermine the 

protective goal of ERISA’s fiduciary responsibility provisions.5 

 

                                                  *   *  * 

The ARA very much appreciates the Department’s commitment to safeguarding workplace 

retirement savings plans of America’s workers, and would welcome the opportunity to further 

discuss with you the issues described in this comment letter. Please feel free to contact Allison 

Wielobob, ARA General Counsel, at AWielobob@USARetirement.org. Thank you for your time 

and consideration. 

Sincerely,  

/s/ Brian H. Graff, Esq., APM 

Executive Director/CEO 

American Retirement Association 

/s/ Will Hansen, Esq. 

Chief Government Affairs Officer 

American Retirement Association 

/s/ Allison Wielobob 

General Counsel 

American Retirement Association 

 

 

  

 

 

 

5 See 81 Fed. Reg. 20946, 20,949 & 20,955 (Apr. 8, 2016). 


