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Comments on Proposed Regulations Relating to 
Designated Roth Contributions to Cash or Deferred 
Arrangements under Section 401(k)  

May 31, 2005  

Department of Treasury  
Internal Revenue Service  

REG-152354-04  

The American Society of Pension Professionals & Actuaries (ASPPA) 
appreciates this opportunity to comment on the proposed amendments to the 
regulations under Internal Revenue Code (IRC) §§401(k) and 401(m) that 
provide guidance regarding designated Roth contributions to qualified cash or 
deferred arrangements under IRC §401(k) (Proposed Regulations).  

ASPPA is a national society of retirement plan professionals. ASPPA’s mission is 
to educate pension professionals and to preserve and enhance the private 
pension system. Its membership consists of approximately 5,500 actuaries, plan 
administrators, attorneys, CPAs, and other retirement plan experts who design, 
implement and maintain qualified retirement plans, especially for small to mid-
size employers.  

The Proposed Regulations are welcome first steps for practitioners who must 
advise IRC §401(k) plan sponsors who wish to include a qualified Roth 
contribution program in their plans. ASPPA requests clarification of several 
issues addressed in the Proposed Regulations as well as guidance on 
distribution issues not covered in the Proposed Regulations. Issuing timely and 
comprehensive guidance on all aspects of qualified Roth contribution programs 
will allow plan sponsors to appropriately implement this new plan feature and 
achieve compliance in both form and operation. It is important to note that the 
implementation of a qualified Roth contribution program may be contingent on 
underlying payroll and recordkeeping systems. Thus, advance guidance, 
particularly with respect to the rules relating to distributions, is necessary to 
ensure that these systems can be updated on a timely basis.  

Summary of Recommendations  

The following is a summary of ASPPA’s recommendations. These are described 
in greater detail in the Discussion of Issues section.  

A. Treasury should issue guidance clarifying that the determination of the five-
taxable-year holding period (Nonexclusion Period) is based on a calendar year 
(rather than the plan year). 

B. With respect to eligible rollovers of designated Roth contributions into a 401(k) 
plan, participants should be responsible for tracking both the basis in the rollover 
account and the time at which a designated Roth contribution was first made. 
Requiring the plan administrator of the receiving plan to be responsible for 
tracking both of these items would be a deterrent to accepting rollovers of 
designated Roth contributions and would effectively restrict the portability of 
these amounts. 

C. Sponsors of plans that permit designated Roth contributions should have the 
autonomous ability to include plan provisions that set forth ordering rules with 
respect to the account sources for all types of plan distributions. 

D. The Service should clarify that pursuant to IRS Notice 2001-42, a 401(k) plan 
sponsor that wants to permit designated Roth contributions during the Economic 
Growth and Tax Relief Reconciliation Act of 2001 (EGTRRA) remedial 
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amendment period is only required to amend its plan by the end of the plan year 
in which such contributions are first accepted (rather than being required to 
amend the plan prior to its acceptance of contributions). Furthermore, the 
Service should issue sample or good-faith amendments that plan sponsors may 
use without affecting reliance on prior determination letters, notification letters or 
opinion letters as to the qualification of the terms of their plans. 

E. Sponsors of 401(k) plans that permit designated Roth contributions and who 
want to implement an automatic enrollment (negative election) feature should be 
able to choose whether pre-tax or Roth elective contributions will be the default 
election for participants. 

F. Sponsors of 401(k) plans that permit designated Roth contribution programs 
should be permitted to impose limitations on the ability of plan participants to opt 
between designated Roth and pre-tax elective contributions in a given calendar 
year without violating IRC §401(a)(4). 

G. ASPPA recommends that the Service issue a new model IRC §402(f) notice 
to take into account distributions of both pre-tax and designated Roth elective 
contributions. 

H. ASPPA recommends that guidance be issued to clarify whether a plan 
sponsor would be permitted to maintain a plan that only permits designated Roth 
contributions (i.e., no pre-tax elective contributions).  

Discussion of Issues 

A. Calculation of Five-Taxable-Year Holding Period 

A distribution from a designated Roth account is not a qualified distribution if it is 
made within the five-taxable-year holding period. However, it is not clear whether 
this five-taxable-year holding period refers to a plan year or a participant’s 
calendar tax year. IRC §402(d)(2)(B) provides: 

DISTRIBUTIONS WITHIN NONEXCLUSION PERIOD—A payment or 
distribution from a designated Roth account shall not be treated as a qualified 
distribution if such payment or distribution is made within the 5-taxable-year 
period beginning with the earlier of-  

(i) the first taxable year for which the individual made a designated Roth 
contribution to any designated Roth account established for such individual 
under the same applicable retirement plan, or  

(ii) if a rollover contribution was made to such designated Roth account from a 
designated Roth account previously established for such individual under 
another applicable retirement plan, the first taxable year for which the individual 
made a designated Roth contribution to such previously established account.  

ASPPA recommends that the final Regulations clarify that the five-taxable-year 
holding period is based on the calendar year and not on the plan’s fiscal year. 
This appears to be the statutory intent and would be consistent with any notion of 
portability of designated Roth contributions (i.e., attempting to track periods other 
than calendar years would be an administratively burdensome and discourage 
portability). 

B. Responsibility for Determination of Basis and Five-Taxable-Year Holding 
Period for Rollovers 

The Proposed Regulations do not indicate which party is responsible for tracking 
both the five-taxable-year holding period and the basis for eligible rollovers of 
designated Roth contributions. Requiring the plan administrator to be the 
responsible party for such rollovers presents various obstacles. For example, in 
order to be held accountable for tracking these items, the plan administrator 
would need information regarding the designated proposed rollover that is both 
timely (i.e., available at the time the rollover is accepted) and reliable. This will be 
particularly problematic when there is a rollover into a 401(k) plan from a conduit 
Roth IRA account [i.e., where designated Roth contributions are rolled over into 
a Roth IRA and then rolled into another 401(k) plan]. Under current Roth IRA 
rules, individual account owners are responsible for tracking both the basis of the 
account as well as whether any distribution is a qualified distribution (IRS Form 
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8606 is used for such purpose). 

ASPPA recommends that participant taxpayers be responsible for tracking both 
the basis and the five-taxable-year holding period for any amounts attributable to 
designated Roth contributions that are rolled over into a 401(k) plan. The plan 
administrator should only be responsible for tracking and reporting designated 
Roth contributions made to the plan. It should also be noted that the committee 
report to IRC §402A requires Form W-2 be changed to report designated Roth 
contributions. This would be consistent with the position that the participant is in 
the best position to track the basis and holding period with respect to designated 
Roth contributions that are made to one plan and rolled into another plan. 

C. Ordering Rules for Distributions from Designated Roth Accounts 

The committee report to IRC §402A indicates that plan sponsors should be 
permitted to provide ordering rules for the sources of any plan distributions from 
plans that include designated Roth accounts. There do not appear to be any 
limitations on the flexibility plan sponsors may have as to the ordering or types of 
distributions that may occur. 

ASPPA recommends that sponsors of plans that include qualified Roth 
contribution programs have the ability, by plan design, to provide specific 
ordering rules and procedures for all types of plan distributions, including 
qualified domestic relations orders (QDROs), defaulted plan loans, distributions 
upon severance of employment or retirement, in-service distributions (e.g., 
hardship distributions), and corrective distributions such as distributions to 
correct excess contributions under IRC §401(k), excess deferrals under IRC 
§402(g) or excess annual additions under IRC §415. 

ASPPA also recommends that guidance be issued clarifying that there is no 
impermissible IRC §411(d)(6) cutback solely because a plan sponsor modifies 
the ordering rules with respect to a particular distribution source. 

D. Timing of Plan Document Amendments for Adding Designated Roth 
Contributions 

IRC §401(k) regulations provide that pre-tax elective contributions may not be 
made to a plan prior to the date the plan sponsor adopts provisions permitting 
such contributions. IRS Notice 2001-42 provides that an amendment to 
implement an optional provision of EGTRRA is not required to be adopted by a 
plan sponsor until the end of the plan year in which such optional provision is 
implemented. 

ASPPA recommends that the Service clarify that a plan sponsor of an existing 
401(k) plan may permit designated Roth contributions during the EGTRRA 
remedial amendment period and amend its plan by the end of the plan year in 
which such contributions are first permitted. To ensure that such a provision is 
implemented without violating IRC §401(a)(4), all eligible participants must be 
notified and be given the ability to make designated Roth contributions prior to 
accepting any such contributions. 

Furthermore, ASPPA recommends that the Service issue model or sample 
amendments that 401(k) plan sponsors may use to add qualified Roth 
contribution programs to their plans. 

E. Treatment of Plans with Automatic Enrollment Features 

Revenue Ruling 2000-8 and Treas. Reg. §1.401(k)-1(a)(3)(ii) permit 401(k) plan 
sponsors to include automatic enrollment (negative elections) features in their 
plans. Under an automatic enrollment feature, a participant who does not make 
an affirmative deferral election is deemed to have made a “default” deferral 
election. It is not clear whether a plan permitting both designated Roth and pre-
tax elective contributions may make designated Roth contributions the “default” 
contribution type. 

ASPPA recommends that a plan sponsor be allowed to determine whether the 
default contribution type for an automatic enrollment feature will be either a pre-
tax elective contribution or a designated Roth contribution. Under this type of 
plan design, a participant would still have the ability to make an affirmative 
election and override the default. 
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F. Benefits, Rights, and Features 

Some practitioners and plan sponsors have expressed concerns about payroll 
system problems they may encounter by permitting Roth contributions. In an 
effort to alleviate these concerns, they may wish to impose limits on the timing of 
participant deferral elections. For example, participants in a plan may only be 
permitted to designate whether their contributions are designated Roth 
contributions or pre-tax elective contributions at the beginning of a calendar or 
plan year. While the plan sponsor may permit adjustments to the amount of the 
contribution during the year, the type of contribution would be determined based 
on the election made at the beginning of such year. Presumably the IRC §401(a)
(4) regulations would not be violated solely by the inclusion of such a provision. 

ASPPA recommends that the Service affirm that there would be no IRC §401(a)
(4) benefits, rights or features violation solely because a plan limits a participant 
to choosing the type of elective contribution (designated Roth or pre-tax) once 
each calendar year or plan year. 

G. Revised IRC §402(f) Notice 

The current model IRC §402(f) notice set forth in IRS Notice 2002-3 does not 
take designated Roth distributions into account. By providing a new model IRC 
§402(f) notice in light of the potential issues regarding distributions of Roth 
deferral contributions given the five-taxable-year holding period, the Service can 
facilitate the implementation of this new plan feature and would reduce the 
potential for defects in form and operation. 

ASPPA recommends that the Service issue a new IRC §402(f) notice that takes 
into account the tax treatment of distributions of designated Roth accounts. 

H. Including Only Designated Roth Contributions in a Plan 

The implementation of a qualified Roth contribution program may create payroll 
concerns. Another potentially popular plan design that would alleviate these 
concerns would be to maintain a plan that only permits designated Roth 
contributions (i.e., no pre-tax elective contributions). However, it is not clear 
whether such a plan design is permissible pursuant to IRC §402A(b)(1) that 
provides (emphasis added): 

(1) IN GENERAL—The term "qualified Roth contribution program" means a 
program under which an employee may elect to make designated Roth 
contributions in lieu of all or a portion of elective deferrals the employee is 
otherwise eligible to make under the applicable retirement plan. 

ASPPA recommends that the final regulations clarify whether a plan may be 
designed so that the only elective deferrals permitted under the plan are 
designated Roth contributions. 

These comments were prepared by ASPPA’s 401(k) subcommittee of the 
Government Affairs Committee, Virginia Krieger Sutton, Chair and primary 
author. Please contact us if you have any comments or questions regarding the 
matters discussed above. Thank you for your consideration. 

Sincerely,  

Brian H. Graff, Esq. APM 
Executive Director

Teresa T. Bloom, Esq., APM 
Chief of Government Affairs

Ilene H. Ferenczy, Esq., CPC, Co-chair 
Gov’t Affairs Committee

George J. Taylor, MSPA, Co-chair  
Gov’t Affairs Committee 

Sal L. Tripodi, Esq., APM, Co-chair 
Gov’t Affairs Committee

Robert M. Richter, Esq., APM, Chair  
Administrative Relations Committee 
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