
 

 

 
 

 

July 8, 2013 

 
Ms. Joyce Kahn  

Acting Director, EP Rulings & Agreements  

Internal Revenue Service  

1111 Constitution Ave NW  

Washington, DC 20224-0002 

 

Re: Forfeitures Used to Fund Safe Harbor Contributions 
 
Dear Ms. Kahn, 

 

The American Society of Pension Professionals & Actuaries (“ASPPA”) appreciates the 

opportunity to supplement its May 8, 2012, comment letter to the Internal Revenue Service 

(“IRS”) regarding the use of forfeitures to fund ADP Test Safe Harbor Contributions and 

certain other contributions.  ASPPA is supplementing the prior comment letter to (1) 

provide additional support for its position that forfeitures c an be used to fund these 

contributions, and (2) request that, in the absence of a change in ruling policy, Internal 

Revenue Code (“Code”) §7805(b) be applied to provide transitional relief to plan sponsors 

who may have reasonably believed that, in the absence of an express prohibition, their plan’s 

language permitted forfeitures to be used in this way.  
 
ASPPA is a national organization of more than 15,000 retirement plan professionals who 

provide consulting and administrative services for qualified retirement plans covering 

millions of American workers. ASPPA members are retirement professionals of all disciplines 

including consultants, administrators, actuaries, accountants, and attorneys. ASPPA is 

particularly focused on the issues faced by small- to medium-sized employers. ASPPA’s 

membership is diverse but united by a common dedication to the employer-based retirement 

plan system. 
 

Summary 
 

The following is a summary of ASPPA’s recommendations which are described in greater 

detail in the Discussion section that follows.   

 

I. IRS Ruling Policy  Should Permit the Use of Forfeitures to Fund A D P  Safe 

Harbor, Qualified Nonelective or Qualified Matching Contributions   - The IRS 

should change its ruling policy and, to the extent necessary, issue sub-regulatory 

guidance  that confirms forfeitures are permissible sources for Restricted 

Contributions (as defined below) and that the non-forfeitable status of such amounts is 

determined at the time they become part of the accrued benefit of the recipient of the 

Restricted Contributions. 

 

II. Code §7805(b) Relief - The IRS should apply the protections of Code §7805(b) 

liberally in circumstances where plan documents subject to a favorable opinion, 
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notification or determination letter do not explicitly prohibit the use of forfeitures  to 

fund Restricted Contributions. 

 

Discussion 
 

I. IRS Ruling Policy Should Permit the Use of Forfeitures to Fund ADP Safe 

Harbor, Qualified Nonelective or Qualified Matching Contributions 
 

 

ASPPA’s recommendation that IRS ruling policy should permit forfeitures to be a permissible 

source of funding for ADP Test Safe Harbor Contributions, qualified nonelective contributions 

(“QNECs”), and qualified matching contributions (“QMACs”) (collectively referred to in this 

letter as “Restricted Contributions”) was originally set forth in our May 8, 2012, comment 

letter.
1
  This recommendation was made in response to specific language in the master and 

prototype LRMs which provides that “forfeitures may not be used as ADP Test Safe Harbor 

Contributions.”
2
  Based on informal discussions with IRS staff, the apparent concern is that the 

definitions of QNECs and QMACs in the Treasury Regulations might be read to require such 

contributions to be fully vested
3
 when first contributed to the plan rather than at the time of 

their reallocation.
4

  Although a very narrow reading of the regulation could lead to such a 

result, there is no mandate for such in the statute.  To the contrary, such an interpretation is 

inconsistent with the purpose of the statutory provision, as well as the treatment of forfeitures 

within the context of other qualification requirements, and does not further any policy 

objective. 

 

When forfeitures are used to reduce employer contributions that would have otherwise been 

made for a plan year, they are acting as a proxy for the employer’s current contribution (e.g., 

they are being “contributed” in lieu of the employer’s current contribution).  Therefore, the 

determination of whether an amount is nonforfeitable should be made at the time the forfeiture 

amount is reallocated to the accrued benefit of a participant and “contributed” as a Restricted 

Contribution.
5
  The relevant statute provides support for this analysis. 

 

Code §401(k)(12)(E)(i) provides that all employer contributions, including matching 

contributions, that are used to fulfill the safe harbor contribution requirements must satisfy the 

Code §401(k)(2)(B) vesting rules. Code §401(k)(2)(B) simply provides “[T]hat an employee’s 

right to his accrued benefit derived from employer contributions made to the trust pursuant to 

his election is nonforfeitable.”  (Emphasis added.)  A fair reading of the statute would only 

require that a Restricted Contribution become nonforfeitable at such time as it becomes part of 

an employee’s accrued benefit.  The status of such amounts when first contributed is irrelevant 

                                                            
1 Available at www.asppa.org  
2 See, Cash or Deferred Arrangements Listing of Required Modifications and Information Package [10-2011] 

(stating that “forfeitures may not be used as ADP Test Safe Harbor Contributions, and if used as anything other 

than ACP Test Safe Harbor Contributions, the Plan will not be exempt from Code § 416.”). 
3 See our May 8, 2012 letter for examples of exceptions to this rule. 
4 Treas. Reg. §1.401(k)-6 (stating that QNECs and QMACs “must satisfy the vesting requirements of §1.401(k)-

1(c) ... when they are contributed to the plan.”). 
5 ASPPA also identified in the May 8, 2012 comment letter situations where the IRS’s interpretation is overly 

broad (e.g., forfeitures that are attributable to fully-vested contributions, such as when there are lost participants 

and qualified automatic contribution arrangements which do not require full vesting at the time of the 

contribution). 
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under Code §401(k)(2)(B) because they were not, at that time, part of the accrued benefit of a 

participant entitled to receive a Restricted Contribution.  Therefore, it would not be logical to 

base the nonforeitability requirement of Code §401(k)(2)(B) on how such funds were 

previously characterized in the original recipient’s account before becoming subject to a 

forfeiture event.  The statutory language recognizes this and only requires that Restricted 

Contributions be non-forfeitable at the time they become part of the accrued benefit of the 

participant who received the Restricted Contribution.  

 

ASPPA’s recommended change to the IRS ruling policy would be consistent with the treatment 

of forfeitures elsewhere within Treasury Department regulations.  In particular, the regulations 

issued under Code §401(m) provide that the term “matching contributions” includes: “Any 

forfeiture allocated on the basis of employee contributions, matching contributions, or elective 

deferrals.”
6
  (Emphasis added.)  This regulation clearly determines the status of a forfeiture at 

the time it is reallocated (e.g., “contributed”) as a matching contribution rather than at the time 

of its original transfer to the plan. Similarly, the regulations under Code §401(a)(4) apply the 

“amounts “ test  to forfeitures in the year they are reallocated and become part of a new 

participant’s accrued benefit.
7
  Another example is the application of the rules under Code 

§415 that limit the maximum annual additions that may be made to a participant’s account.  

Once again, the regulations provide that forfeitures are taken into account for this purpose at 

the time they are reallocated and become part of the accrued benefit of someone other than the 

original recipient.
8
   

 

This same treatment should apply to a forfeiture that is reclassified as a Restricted 

Contribution.  In other words, the forfeiture should be deemed to be a Restricted Contribution 

(and, no longer a forfeiture) when it is reallocated, first classified and “contributed” as a 

Restricted Contribution.  As a consequence, the non-forfeitable status of the reclassified 

amount should be determined when it becomes part of a participant’s accrued benefit because 

only then it is “contributed” as a Restricted Contribution.  

 

ASPPA’s recommendations are consistent with the statute and would not undermine the 

policies and concerns behind the regulatory language at issue.  Although not included in the 

current regulations under Code §401(k), the prior iteration included an example illustrating 

concern that plan sponsors would contend that non-elective contributions that became fully 

vested by reason of completion of a stated number years of service could be treated as 

Qualified Nonelective Contributions.
9
  As the example concludes, such amounts would not 

qualify because they were not fully vested when originally contributed.  In the case of 

forfeitures used to fund Restricted Contributions, these amounts would be fully vested 

regardless of age or service, from the moment they became part of the accrued benefit of the 

participant entitled to their receipt.  In this way, the portion of a participant’s accrued benefit 

derived from such contributions would at all time be nonforfeitable. 
 
ASPPA recommends that the IRS reconsider its ruling policy, and as necessary, issue sub-

regulatory guidance interpreting the applicable regulatory language to mean that forfeitures are 

permissible sources for Restricted Contributions and that the non-forfeitable status of such 

                                                            
6 Treas. Reg. §1.401(m)-1(a)(2)(C). 
7 Treas. Reg. §1.401(a)(4)-2(c)(2)(ii). 
8 Treas. Reg. §1.415-6(b)(1). 
9 See Former Treas. Reg. §1.401(k)-1(c)(2) (1991). 
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amounts is determined at the time they are reallocated and become part of the accrued benefit 

of the participant entitled to receive them. 

 

II. Code §7805(b)  Relief 

 
 
In the absence in a change in ruling policy, an issue arises as to the status of plans entitled to 

reliance under Code §7805(b) (i.e. pre-approved or individually-designed plans with favorable 

determination letters) that either contain language that is specifically contrary to the IRS’s 

interpretation or contains language that does not specifically address the issue.  ASPPA 

members are aware of an IRS informal position that is being used to review pending pre-

approved defined contribution plans that were submitted for opinion or advisory letters.  The 

IRS has been applying the protections of Code §7805(b) to permit plan sponsors who have 

adopted plans that contain specific language that is contrary to the IRS’s interpretation to 

continue to rely on the terms of the plan document until the plan is restated onto a new plan 

document.  The IRS does not appear, however, to provide similar protection for plan sponsors 

who have adopted plan documents that do not specifically address the issue (but who have 

operated their plans using an approach that used forfeitures to fund Restricted Contributions).  

ASPPA believes that Code §7805(b) relief also should be available to plan sponsors with 

language that did not specifically address the issue.  

 

As discussed herein, a fair reading of the statute supports the use of forfeitures to fund 

Restricted Contributions.  In addition, many pre-approved plans have received favorable 

opinion and advisory letters even though they contained explicit language allowing the use of 

forfeitures to fund Restricted Contributions.  Many practitioners and plan sponsors were not 

aware there was even an issue with using forfeitures to fund these contributions.  This 

confusion is understandable given the inconsistent rulings on determination letter applications 

and in the language permitted in pre-approved plans.  As a result, Code §7805 relief should be 

provided unless the plan sponsor failed to follow plan language that explicitly and specifically 

prohibited the use of forfeitures to fund Restricted Contributions.  

 

ASPPA recommends that in the absence in a change in ruling policy, the IRS issue sub-

regulatory guidance that applies the protections of Code §7805(b) liberally in circumstances 

where plan documents do not explicitly prohibit the use of forfeitures to reduce Restricted 

Contributions.  

 
 

   
 
 

These comments were primarily prepared by ASPPA’s 401(k) subcommittee of the 

Government Affairs Committee, Frank Porter, Chair, and were primarily drafted by Robert M. 

Richter, J.D., LL.M.  We welcome the opportunity to discuss these issues.  If you have any 

questions regarding the matters discussed herein, please contact Craig Hoffman, General 

Counsel and Director of Regulatory Affairs, at (703) 516-9300.  
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Thank you for your time and consideration.  

Sincerely, 

 

/s/ 

Brian H. Graff, Esq., APM 

Executive Director/CEO 

/s/ 

Judy A. Miller, MSPA 

Chief of Actuarial Issues 
 

/s/ 

Craig P. Hoffman, Esq., APM 

General Counsel 

/s/ 

John Markley, FSPA, Co-Chair 

Gov’t Affairs Committee 
 

/s/ 

Ilene H. Ferenczy, Esq., APM, Co-Chair 

Gov’t Affairs Committee 

 

 

 
cc:  

 

Mr. Robert Choi  

Director, Employee Plans  

Internal Revenue Service  

1750 Pennsylvania Avenue, NW  

Washington, DC 20006  

 

Ms. Victoria A. Judson  

Division Counsel/ Associate Chief Counsel  

Tax Exempt & Governmental Entities  

Internal Revenue Service  

1111 Constitution Avenue, NW  

4306 IR  

Washington, DC 20224  

 

Mr. George H. Bostick  

Benefits Tax Counsel  

Office of Tax Policy  

U.S. Department of Treasury  

1500 Pennsylvania Avenue NW  

Washington, DC 20220-0001 

 
Mr. William Evans 

Attorney-Advisor 

Office of Benefits Tax Counsel  

U.S. Department of Treasury  

1500 Pennsylvania Avenue NW  

Washington, DC 20220-0001 

/s/ 

Robert M. Kaplan, CPC, QPA, 

Co-Chair Gov’t Affairs 

Committee 

 


